Hur är det att jobba på ett kryssningsfartyg?

Hej alla läsare!

Hoppas ni har det fint i vårsolen.

När man jobbar ombord på en båt så får man ofta många frågor av gäster som är nyfikna på hur det är att arbeta så som vi gör. Hur länge vi jobbar, vart vi äter osv. Så jag tänkte svara på några av de vanligaste frågorna som vi brukar få. 🙂

Hur många dagar jobbar ni?

Det är lite olika hur vi jobbar, jag t.e.x. jobbar vecka/vecka. Så jag jobbar alltså 7 dagar och är ledig 7 dagar. Sen finns det de som jobbar 10 dagar, och är ledig 10 dagar. Men är man vikarie så blir det ju lite mer varierande. Det beror ju på när man får dagar att jobba och hur många dagar. Ibland kanske man bara är hemma i några dagar så blir man ”inkallad” på jobb igen.

Här i taxfree jobbar jag.

Bor ni på båten när ni jobbar?

Ja, vi bor på båten under hela arbetspasset.

Har ni egna hytter?

Är man fast anställd så har man en egen hytt som man alltid bor i när man är på jobb. Och när man är ledig så är det ens bytespartner som bor i den hytten. Det är väldigt skönt att alltid ha samma hytt, för då kan man också lämna saker i sitt skåp och även ”inreda” lite mer personligt. De flesta personalhytterna ligger på däck 5.

Fin utsikt över skärgården varje dag.

Vart äter ni mat?

Vi har en egen personalmatsal som kallas ”mässen”. Där äter vi frukost, lunch, middag, nattmat och lite annat om vi vill.

Middag ombord i mässen
Middag ombord i mässen.

Vad gör ni när ni slutat jobba?

Vi här i taxfree jobbar två pass om dagen kan man säga. Ett från morgonen fram tills när vi kommer till fram till Stockholm. Då har vi hamnpaus och kan om vi vill gå ut på en promenad i land, äta middag eller bara slappa i hytten. Lite hur man vill. Sen börjar vårt kvällspass kl 18 och då slutar man oftast kl 23. Efter det är det många som t.e.x. går till gymmet, tittar på film, kastar pil, bara hänger i mässen, sitter och fikar och pratar, eller bara går och lägger sig. Det är ju ganska sent, men för oss här ombord är det ungefär som kl 17 när man kommer hem från jobbet i land och kanske ska dra på träning, kolla film etc.

I gymmet ombord!
I gymmet ombord!

Får ni röra er runt om på båten efter jobbet?

Ja det får vi göra. Vi får inte handla någon alkohol i barerna! Men vill vi gå ut och titta på någon artist eller gå ut och dansa så får vi göra det.

Är det inte jobbigt att vara borta hemifrån så länge?

Det kan såklart vara jobbigt ibland, men det är både fördelar och nackdelar med att jobba så här. Själv finner jag mer fördelar än nackdelar, trots att jag har familj hemma. Jag får så mycket mera ledig tid hemma och med min familj under min ledighet…som jag ser som ren lyx att få ha. (”Semester” varannan vecka…hur många har det!??)

Hej hej Cinderella!

Hur gör man om man vill söka jobb ombord:

För att jobba ombord måste man vara 20 år. Just nu söker vi matroser, köks- och serveringspersonal.

Jag har också frågat flera av personalen ombord från olika avdelningar, olika åldrar, män, kvinnor, med barn, utan barn osv. Vad just dom tycker är det bästa resp. sämsta med att jobba ombord. Och så här säger nästan alla.

Bäst 🙂

+ Kollegorna (!!) och att man blir som en familj.

+  Det är så varierande arbete.

+ Att man träffar så många olika människor varje dag.

+ LEDIGHETEN. Eftersom man har så många dagars ledighet i sträck så kan man resa eller göra saker utan att ta semester.

+ Att man inte behöver laga mat, diska eller städa under arbetsperioden

+ Det går inte lika mycket pengar som när man är i land och går ut och äter lunch varje dag och handlar mm.

Sämst 😦

-Att man måste vara ifrån familjen.

– Att man missar om det är något kalas, bröllop eller speciellt om man är på jobb just det datumet. (Men ofta kan man byta eller ta ledigt också för en sån sak.)

Så många fina fördelar som ni ser. Det blir en livsstil att jobba så här, och antingen passar det att kryssa runt på havet eller så är man en landkrabba som trivs bättre på land. Jag är iaf definitivt en sjöjungfru som gillar havets våg.  😉

Ha det så fint så hörs vi igen.

/Elenor

Vårkänslor på Cinderella!

Hej på er!

Äntligen känns det som att våren är här. Att jobba ombord är mysigt då man kan gå ut på däck och sitta i solen på rasten. Jag tog lite bilder idag som jag vill dela med mig av! 🙂

Soldäck på Cinderella
Soldäck på Cinderella
Vacker dag i skärgården
Vacker dag i skärgården
Här kan man slappna av mellan passen
Här kan man slappna av mellan passen
Frukost med havsutsikt är inte dumt
Frukost med havsutsikt är inte dumt 🙂

Ha en fin helg nu!
/Elin

Cinderella blir grön!

Hej på er!

Den 3:e april byter vi meny i restaurang Seaview. Vi kommer att servera grönare alternativ som vegansk, ekologisk och vegetarisk mat fram till sista maj.

Full fart i köket
Full fart i köket!

Bland rätterna hittar du till exempel tofu-tataki med citron- och sesamwasabi, krispig seitan med hemlagad vegansk färskost och äppelparfait med vitchoklad och kamomill. 😛 Dags att prova veggo om du inte har gjort det tidigare! Här kan ni se hela menyn.

Mandelmjölksskum, rabarbersorbet
Mandelmjölksskum, rabarbersorbet, sockrad rabarber, mandelkaramell och rostad mandel
Tofutataki
Tofutataki med citron-sesamwasabi, glasnudlar och gurksallad
Rostad sparris
Rostad sparris, picklad sparris, nässelpesto, citronskum och
rostade hasselnötter

Det blir även ett grönare tema i taxfreebutiken. Mer fokus på ekologisk hudvård och vi lyfter också fram ekologiska drycker i taxfree. 🙂

Ekologiska viner i taxfree
Ekologiska viner i taxfree

Vi hoppas att ni kommer att gilla det!
/Elin


Vill du jobba med nya menyn eller känner någon som är en fena på att laga mat? Just nu söker vi kockar och köksbiträden till Viking Cinderella.

 

Champagnekryssning och 60-talskryssning

Hej igen alla bloggläsare 🙂

I torsdags var det dags för jobb igen efter en veckas skön ledighet i Norrland.

Som ni vet så har vi många olika temakryssningar här ombord på Cinderella, så det blir också väldigt mycket variation på arbetet och även många olika typer av gäster. I fredags hade vi en champagnekryssning med Moet Hennessy som ”värd”. Jag var så glad att jag var på jobb precis då och fick jobba med denna kryssning, eftersom jag själv älskar champagne!! Konceptet för denna kryssning var precis som våra whiskykryssningar.

D.v.s. föreläsning i banquetten med tillhörande champagneprovning på kvällen, och sedan en minimässa dagen efter. Det var första gången vi gjorde en sådan champagnekryssning med detta upplägget. Vi har ju haft vin och champagnekryssningar här ombord tidigare, men då har det varit i cafét och med en lite större mässa. En sån kryssning har vi i år igen den 15 och 16:onde september. Men även om helgens champagnekryssning var mindre så var det ändå så lyckat och gästerna var supernöjda med kryssningen och framför allt med föreläsningen. Det var en jätteduktig tjej som heter Irina som jobbar för Moet Hennessy som höll i själva föreläsningen. Sen var det ju heller inte en dålig line up på provningen direkt. Det var 5 sorter som vi provade och det var sorter från Krug, Moet, Ruinart, Veuve Clicquot och Dom Perignon.

Champagneprovning med Moet
Champagne ska vara kall, torr och gratis! 🙂
Champagneprovning
Champagnen som provades
Föreläsning med Moet Hennessy
Irina från Moet Hennessy som höll en väldigt intressant och lärorik föreläsning.
Moet Hennessy
Irina, Linda och Sebastian från Moet Hennessy på minimässan som hölls i banquetten på hemresan. Där fick gästerna chans att smaka ytterligare några olika champagner och även handla med champagne hem. Vi hade många olika sorter och även sorter som är svåra att få tag på runt om i Europa.

När champagnekryssningen var över var det dags att ladda om inför 50 och 60-talskryssning med arrangören July morning. Raggare och rockabillys! Rolig kryssning som vi har fler gånger och då även med andra teman som t.ex. Hårdrock, Blues mm.

  1. I banquetten hade man byggt upp en butik där de sålde smycken, vinylskivor, tröjor, 50/60-tals klänningar mm. Och under kvällen spelade en rad olika band. I taxfree hade vi fullt hus direkt från öppning och alla var inne samtidigt, så vi hade en glad och härlig stämning bland alla skinnvästar och fina 50/60-tals frisyrer här inne.

män i taxfree

Vi hade laddat upp lite extra med sånt som vi vet brukar säljas extra mycket av under ”raggarkryssningen”. Longdrink, Shots, Mintu och Breezers. 😉
Shoppen i banquetten.
Shoppen i banquetten. Den är det inte vi som har hand om, utan den ordnar July morning och olika försäljare med. Även frisör och tatuerare fanns på plats.

Shoppen

Hoppas att ni får en fin vecka och att ni gillar att läsa bloggen. Och förhoppningsvis så kanske någon av er läsare blir sugen på att testa på hur det skulle vara att jobba här ombord med oss! 🙂

Vi hörs snart igen.

// Elenor i taxfree.

Hytt-nytt! Se bilderna efter renoveringen

Hejsan,

Vi har rustat upp flera hytter på Cinderella. Om man vill bo riktigt fint ombord så finns det alla möjligheter. Våra Premium-hytter och Suiter är uppiffade till max. 😉

Seaside Premium Promenade
Fräschare look i Seaside Premium Promenade
Seaside Premium Large
I vår nya Seaside Premium Large vaknar man alltid upp med havsutsikt 😉
Seaside Premium Large
Hytten Seaside Premium Large är uppgraderad!
Suite
Suiten i toppskick
Jacuzzi i hytten
En av våra Seaside Premium Large-hytter har jacuzzi i badrummet!

Ja det var en liten update. Välkommen ombord!

/Elin

Utdelning av 10 årsmärke samt adjö

Vår härliga receptionist Linda
Vår härliga receptionist Linda

Igår fick vår receptionist Linda mottaga sitt 10 årsmärke uppe på bryggan. Linda har arbetat i över 12 år ombord i olika positioner. Linda är en härlig tjej som har lätt till skratt, vilket ofta smittar av sig på oss andra. Det har inneburit många glada stunder även då pressen har varit hög.

Befälhavare Carsten
Befälhavare Carsten överlämnar 10 årsmärket till Linda.

Tyvärr har Linda nu valt att lämna livet som sjöstjärna för att testa livet som landkrabba. Vi är självklart glada för Lindas skull men ledsna för att vi blir av med en härlig medarbetare. Så samtidigt som Linda fick ta emot sitt efterlängtande 10 årsmärke var det även dags att ta adjö samt tacka Linda för hennes tid ombord.

Viking Line har nyss återupptagit uppvaktningen med 10,20,30 samt 40 årsmärken vilket vi anställda verkligen uppskattar!

Fartygsledningen var med på bryggan för att önska Linda lycka till med sina framtida åtaganden. Linda du kommer att vara saknad och vi hoppas att landkrabbe livet blir precis så som du önskar att det ska bli, lycka till nu Linda!

Maskinchef Sverker, Receptionist Linda
Befälhavare Carsten, Maskinchef Sverker, Receptionist Linda, Intendent Ronny (Överstyrman kunde ej delta) samt Purser Elin bakom kameran.

Dags för flottövning!

Hej igen!

En viktig del av jobbet här på Cinderella handlar om övningar och utbildning, den här gången var det dags att besöka Ålands Sjösäkerhetscentrum i Mariehamn. Efter ankomst på morgonen blev vi skjutsade med buss redan vid 06:30 till Sjösäkerhetscentrum där vi fick oss lite kaffe medan vår instruktör gick igenom lite grann vad morgonen skulle handla om, flottövning och släckning med handbrandsläckare och brandfilt står på schemat.

Efter att ha gått igenom hur lite olika sorters flottar ser och fungerar var det dags att dra på sig flytvästen och klargöra en flotte med alla linor på rätt ställe och att blåsa upp den innan vi fick gå ombord och firas ner i vattnet, sen var det bara paddla oss in till kanten så att vi kunde fortsätta till brandsläcknings övningen.

Vi bytte instruktör som gick igenom lite vilka olika typer av handbrandsläckare det finns, vad de olika handbrandsläckar är effektiva mot för sorts bränder och hur man handhaver handbrandsläckarna innan alla fick prova på att släcka.

Sedan att släcka med brandfilt kräver lite teknik så att man inte själv bränner sig samt att man släcker effektivt och på rätt sätt, inga större problem med lite övning.

Efter lite kort eftersnack var det sedan dags att återvända till Cinderella för nya äventyr, vi ses ombord!

//Jan Tigerstrand