Hej frĂ„n Cinderellas brygga đŸ›łâš“

Hej alla lÀsare!

Jag tĂ€nkte att ni kanske Ă€r nyfikna pĂ„ hur det ser ut pĂ„ uppe pĂ„ kommandobryggan och vad som görs dĂ€rifrĂ„n!? Jag trĂ€ffade en av vĂ„ra befĂ€lhavare (kapten), Carsten Carlsson som har arbetat till sjöss i 37 Ă„r, varav inom Viking i 15 Ă„r (Och pĂ„ Cinderella 5 Ă„r). Jag passade pĂ„ att ta lite bilder, samt fick en liten snabb redogörelse för vem som gör vad och vad som Ă€r vad pĂ„ bryggan.đŸ€”

BefÀlhavare Carsten Carlsson
BefÀlhavare Carsten Carlsson

Det Àr hÀr befÀlhavaren stÄr nÀr bÄten ska lÀgga ut och lÀgga till vid kaj. FrÄn den hÀr bryggvingen har man bra utsikt bÄde framÄt och bakÄt nÀr man ska lÀgga till vid kaj.

MĂ„nga tror kanske att befĂ€lhavaren sitter pĂ„ bryggan hela tiden och att det Ă€r han som ”kör bĂ„ten” under hela resan, men sĂ„ Ă€r det inte. (Om det inte intrĂ€ffar nĂ„got sĂ„klart). Som befĂ€lhavare har man Ă€ven mĂ„nga andra uppgifter och mycket administrativt arbete att göra. Det Ă€r nĂ€r bĂ„ten lĂ€gger till och avgĂ„r som befĂ€lhavaren ansluter.

Carsten med kollegor pÄ bryggan
Carsten med kollegor pÄ bryggan

PĂ„ bryggan sitter alltid en lots som framför bĂ„ten i skĂ€rgĂ„rden. Även en styrman och en ”utkik”.

Styrman och lots pÄ plats.

Vanligtvis hÄller Cinderella en hastighet pÄ 12 knop (standard), men det finns vissa strÀckor dÀr det gÄr 8 eller 10 knop.

PÄ bryggan finns ocksÄ övervakningssystem och överblick över hela bÄten. Om det t.ex. skulle börja brinna i nÄgon hytt sÄ indikerar det vilken hytt det Àr pÄ en panel uppe pÄ bryggan.

PÄ bryggan finns ocksÄ en loggbok och i den noteras b.l.a. om det skulle vara avvikande ankomst/avgÄngstider, vÀder och vind.

SÄ, det var en liten tur frÄn bryggan, nu vet ni hur det ser ut dÀr och lite vad som görs dÀr.

HĂ€r i taxfree laddar vi nu inför fredagens whiskykryssning med Ardbeg. Det kommer vara extra roligt eftersom vi ocksĂ„ kommer ha den nya Ardbeg whiskyn Kelpie, som slĂ€pps pĂ„ systembolaget samma dag kl 10,00 och förmodligen kommer ta slut pĂ„ nĂ„gra minuter. 🙂

Ha en fin dag!

//Elenor

 

 

 

1 thought on “Hej frĂ„n Cinderellas brygga đŸ›łâš“”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ă„ndra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ă„ndra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ă„ndra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ă„ndra )

Ansluter till %s