Hur är det att jobba på ett kryssningsfartyg?

Hej alla läsare!

Hoppas ni har det fint i vårsolen.

När man jobbar ombord på en båt så får man ofta många frågor av gäster som är nyfikna på hur det är att arbeta så som vi gör. Hur länge vi jobbar, vart vi äter osv. Så jag tänkte svara på några av de vanligaste frågorna som vi brukar få. 🙂

Hur många dagar jobbar ni?

Det är lite olika hur vi jobbar, jag t.e.x. jobbar vecka/vecka. Så jag jobbar alltså 7 dagar och är ledig 7 dagar. Sen finns det de som jobbar 10 dagar, och är ledig 10 dagar. Men är man vikarie så blir det ju lite mer varierande. Det beror ju på när man får dagar att jobba och hur många dagar. Ibland kanske man bara är hemma i några dagar så blir man ”inkallad” på jobb igen.

Här i taxfree jobbar jag.

Bor ni på båten när ni jobbar?

Ja, vi bor på båten under hela arbetspasset.

Har ni egna hytter?

Är man fast anställd så har man en egen hytt som man alltid bor i när man är på jobb. Och när man är ledig så är det ens bytespartner som bor i den hytten. Det är väldigt skönt att alltid ha samma hytt, för då kan man också lämna saker i sitt skåp och även ”inreda” lite mer personligt. De flesta personalhytterna ligger på däck 5.

Fin utsikt över skärgården varje dag.

Vart äter ni mat?

Vi har en egen personalmatsal som kallas ”mässen”. Där äter vi frukost, lunch, middag, nattmat och lite annat om vi vill.

Middag ombord i mässen
Middag ombord i mässen.

Vad gör ni när ni slutat jobba?

Vi här i taxfree jobbar två pass om dagen kan man säga. Ett från morgonen fram tills när vi kommer till fram till Stockholm. Då har vi hamnpaus och kan om vi vill gå ut på en promenad i land, äta middag eller bara slappa i hytten. Lite hur man vill. Sen börjar vårt kvällspass kl 18 och då slutar man oftast kl 23. Efter det är det många som t.e.x. går till gymmet, tittar på film, kastar pil, bara hänger i mässen, sitter och fikar och pratar, eller bara går och lägger sig. Det är ju ganska sent, men för oss här ombord är det ungefär som kl 17 när man kommer hem från jobbet i land och kanske ska dra på träning, kolla film etc.

I gymmet ombord!
I gymmet ombord!

Får ni röra er runt om på båten efter jobbet?

Ja det får vi göra. Vi får inte handla någon alkohol i barerna! Men vill vi gå ut och titta på någon artist eller gå ut och dansa så får vi göra det.

Är det inte jobbigt att vara borta hemifrån så länge?

Det kan såklart vara jobbigt ibland, men det är både fördelar och nackdelar med att jobba så här. Själv finner jag mer fördelar än nackdelar, trots att jag har familj hemma. Jag får så mycket mera ledig tid hemma och med min familj under min ledighet…som jag ser som ren lyx att få ha. (”Semester” varannan vecka…hur många har det!??)

Hej hej Cinderella!

Hur gör man om man vill söka jobb ombord:

För att jobba ombord måste man vara 20 år. Just nu söker vi matroser, köks- och serveringspersonal.

Jag har också frågat flera av personalen ombord från olika avdelningar, olika åldrar, män, kvinnor, med barn, utan barn osv. Vad just dom tycker är det bästa resp. sämsta med att jobba ombord. Och så här säger nästan alla.

Bäst 🙂

+ Kollegorna (!!) och att man blir som en familj.

+  Det är så varierande arbete.

+ Att man träffar så många olika människor varje dag.

+ LEDIGHETEN. Eftersom man har så många dagars ledighet i sträck så kan man resa eller göra saker utan att ta semester.

+ Att man inte behöver laga mat, diska eller städa under arbetsperioden

+ Det går inte lika mycket pengar som när man är i land och går ut och äter lunch varje dag och handlar mm.

Sämst 😦

-Att man måste vara ifrån familjen.

– Att man missar om det är något kalas, bröllop eller speciellt om man är på jobb just det datumet. (Men ofta kan man byta eller ta ledigt också för en sån sak.)

Så många fina fördelar som ni ser. Det blir en livsstil att jobba så här, och antingen passar det att kryssa runt på havet eller så är man en landkrabba som trivs bättre på land. Jag är iaf definitivt en sjöjungfru som gillar havets våg.  😉

Ha det så fint så hörs vi igen.

/Elenor

2 thoughts on “Hur är det att jobba på ett kryssningsfartyg?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s