Del 2: Historien om Dansbandsveckan på Cinderella

Tja tja bloggen!

Hoppas ni gillade det förra inlägget om Dansbandsveckan till havs, för här kommer fortsättningen…

Ja, hur föddes egentligen Dansbandsveckan till havs?

På Viking Lines kontor i Västerås sitter en man som heter Mikael Dunbäck, som är ansvarig för vår Charter-avdelning och många andra samarbeten som har fötts. Han är otroligt duktig på att se vad som kan fungera och inte. Mikael kläckte idén om en mini version inspirerad av anrika Svenska Dansbandsveckan i Malung och slog en signal till Lars Bälter, Turistchef i Malung/Sälen. Bara några minuter efter samtalet var Mikael på väg i bilen mot Malung, för en träff, och efter detta började Dansbandsveckan till havs att så sakteliga födas. En veckas event ombord, som sökte samma publik som Malung, men som inte på något sätt kunde konkurrera – då fartyget endast har möjlighet att husera max 1/5 av de gäster som Malung kan under en veckas tid, endast kan bygga ett fåtal dansbanor, givetvis också ta ombord färre band och dessutom infalla under motsatt årstid… ni hör ju! Viking Line behövde start-hjälpen från tungviktarna och här inleddes ett samarbete – vi började marknadsföra oss hos varandra.  Idén var ju klockren, under den mörkaste vintermånaden, när folkparker och utomhusevenemang har varit stängda länge, då längtar säkerligen både dansarna och banden efter att fylla sina scheman. Så reklamerna löd: Varför vänta ett helt år, när du kan dansa en hel vecka mitt i vintern, ombord på M/S Viking Cinderella… i väntan på nästa sommar Malung…

Projektet var igång och redan första sommaren befann sig ett team på plats i ett promotion-tält i Grönlandsparken i Malung och vi fick för första gången träffa Tur-Åke Lindqvist, som är programledare på plats, och gästa honom på parkscenen. Där sjöng vi allsång med publiken och promotade vår Dansbandsvecka. Man skulle kunna beskriva det som ”Cinderella Entertainment on tour”, när vi gör dylika saker och tar vår produkt och vår personal till annan plats, för att göra det vi gör bäst – underhålla!

Så i början på 2012 gick den första Dansbandsveckan till havs av stapeln och som alltid när något görs för första gången, så gäller bara en sak, att vara uppmärksam och lyssna… hur uppfattas vårt nya event och vad kan göras bättre till nästa gång?

Dansbandsveckan till havs ombord på Cinderella är helt i Viking Lines egen regi, men tack vare tips och stöd från Malungs-gänget, så har vi för varje år som gått, lyckats lära oss lite mer. De facto är dock att vi befinner oss på sjön och vi har otroligt många regler att förhålla oss till, säkerhetstänket är otroligt högt och vi behöver söka tillstånd för nya grejer vi vill göra, då inspektioner och säkerhetsgenomgångar görs av områdena regelbundet. Vi har alltså inte helt fria händer och kan således inspireras och ta till oss, men kan ej utföra saker och ting på samma sätt som man kan på landbacken. Hur allt skall fungera under en dansbandsvecka ombord är noga planerat, nästan ett år i förväg sätts grunden i och väl på plats är logistikplaneringen nyckelspelaren för att det överhuvudtaget skall gå.

Sommaren 2014 kom och något otroligt hände. Härliga sälj – & marknadsföringsgänget samt Kryssningsvärdinnan Nova Sefton och jag själv, är återigen på plats i Malung, för marknadsföring och aktiviteter – då det dimper ned en inbjudan till Guldklavengalan! Galan hålls (som bekant för många) under öppningskvällen i Orrskogen i Malung och är dansbandsbranschens egen gala där förgrunder inom branschen premieras. Vi har fin-fina platser och sitter väldigt långt fram, inget jag direkt reagerade på, då detta var helt nytt för oss. Efter många prisutdelningar, blev det dags för Juryns Specialpris och till vår otroligt stora förvåning – tilldelades detta oss – Nöjesteamet på Viking Cinderella. Man tackade från scen för satsningen som Viking Line årligen gör, på dansbanden, samt att vi nu också startat en egen dansbandsvecka. Min första reaktion var att plocka upp mobilen, jag tänker att jag måste ringa Cinderellas Produktchef och tala om detta genast… när Nova rycker tag i mig och säger ”Tacktal, du är ju ansvarig från oss här på plats…” (och i och med att det inte passar sig att svära i bloggen, utelämnar jag vad som hände härnäst). Så glad, men så tagen på sängen, att orden som kom ut i talet kan jag ej förmå mig att minnas till denna dag, men som tur var hade jag Nova vid min sida, som alltid lyckas säga det som behövs, precis när det behövs – som en riktig konferencier skall göra. Vi tackar än idag Guldklavens jury för denna fina skjuts, som framförallt vår dansbandsvecka fick, tack vare det fina priset! 🙂

Statistik: Inräknat samtliga årets kryssningar, som snittar på 364dgr i trafik/år, passerar det snabbt räknat ca 7500 musiker på Cinderella/år, från alla genrer från hårdrock till hip hop., och ca 5 dgr/vecka har vi dansband på någon utav våra scener – det ni!

Så nu inväntar vi sommar och sol och vårt årliga besök i Grönlandsparken i Malung. ”Cinderella Entertainment on tour” gästar Tur-Åke med radioprofilen Mats Ingels, på scen. Viking Line’s sälj- & marknadsföringsteam finns på plats i vårt promotiontält – och de älskar besök, så kom och hälsa på bara! Väl på plats släpps 2018 års program och bokningen öppnar. Så rullar det på så – eller gungar – om jag skall vara helt korrekt!

I nästa inlägg berättar jag för er om stommen till vår dansbandsvecka ombord, ett par sköna lirare som jag kallar för ”Järngänget”. Så håll utkik efter Del 3.

Keep on dancing!

Med Vänliga Hälsningar,

Johanna Holmqvist, Kryssningschef (samt tills vidare ”konstnärlig projektledare” av Dansbandsveckan till havs, som min chef så fint kallar det!)

Läs del 3 >>

1 thought on “Del 2: Historien om Dansbandsveckan på Cinderella”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s