Besök i torrdockan

Idag gjorde vi ett besök nere i torrdockan för att titta på hur fartyget ser ut under vattenlinjen, det är mycket man ska tänka på och se upp för när man vistas där. Längst förut mer eller mindre dold under vattenlinjen ser vi bulben, den ska minska vågmotståndet och därmed göra fartyget mer effektivt och ge lägre bränsleförbrukning.

20170106_bow_thruster_raw_7875

Strax därefter har vi fartygets bogpropellrar, dessa används när fartyget nästan ligger stilla för att kunna manövrera fartyget till och från kajen vid angöring eller när vi kastar loss.

Som man kan se på bilderna så står fartyget på stora block, det är för att fartyget inte ska välta när vi står i torrdockan och för att man ska kunna inspektera skrovet och också för att komma åt bottenpluggar till olika tankar om det skulle vara nödvändigt.

Längst akterut har vi så fartygets propellrar för framdrift och rodren, i år kommer inga större arbeten att utföras på propellrarna. De kommer att poleras för att vara så effektiva som möjligt och så kommer de naturligtvis att inspekteras för att se att de är i skick.

20170106_docking_gate_raw_7912

Till sist så ser vi också den stora porten i dockan som skiljer oss från havet, så småningom kommer luckorna att öppnas och dockan fyllas med vatten tills vi flyter. Skrovet kommer att inspekteras en sista gång av dykare och sedan fylls dockan fullt ut och porten kan öppnas för att släppa ut oss.

//Jan Tigerstrand, matros

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s