Jobba på båt med ljud och ljus…

Nu har det blivit dags att visa er en glimt av AV-båset och hur det är att jobba på båt som AV-tekniker (AV är förkortning av Audio-Visual). Och jag (Elenor) hjälper grabbarna lite att få till ett inlägg om det. 🙂

Så, från AV-båset sköts alltså ljud och ljus till artister på scenen i Etagé (nattklubben).

Man arbetar dag eller nattskift. Dagskiftet börjar kl 10.30-00.00 och nattskiftet 13.30-02.30 (på helger senare) man är oftast två stycken som jobbar tillsammans och under helger även en ”helgextra”.

En av killarna som jobbar här ombord som AV-tekniker är Mattias. Han började här på Cinderella som vikarie 2006, men har också jobbat på Mariella, Gabriella, Grace och XPRS. Han bor i Pargas i Finland och har sedan några månader tillbaka fått fast anställning här på Cinderella och jobbar nu 10/10 som AV-tekniker (d.v.s. 10 dagar på jobb och 10 dagar ledigt). Mattias har gått på Rock och jazzskola och intresset startade när han fick ta hand om tekniken när han själv spelade. Senare fick han jobba för en kompis med att mixa och sköta ljus och efter det har det rullat på inom den branschen. Men som AV-tekniker måste du trots alla skolor och utbildningar såklart också ha den där rätta känslan för ljud och ljus. Lite som när en konstnär målar en tavla. Lite så är det att skapa det perfekta ljudet och bästa ljuset.

mattias
Mattias.

Som AV-tekniker har man övergripande skötsel av ljud, ljus och video på nattklubbens scen (Etagé). Men det är också en hel del administrativt arbete. Inför kommande artister skickas en s.k  ”rider” ut, helt enkelt en lista med vad artisterna behöver för instrument, vilka kanaler på mixerbordet som ska gå till vilket instrument, om man behöver ett visst mixerbord som inte finns ombord, andra mikrofoner etc. Vissa artister har med sig instrument, mikrofoner mm själva, men det händer ofta när större artister kommer att det inte finns den utrustning som behövs ombord. Då har man som AV-tekniker ansvar att via olika uthyrningsfirmor i land hyra in rätt teknik. Det finns också en liten verkstad i anslutning till kontoret där administrativt arbete sköts ifrån. I den verkstan kan enklare reparationer och service av teknikutrustning utföras.

mixerbord
Mixerbordet i AV-båset. Härifrån sköts ljudet.
video-och-ljus
Och här ifrån sköts ljuset. Olika färger och olika lampor styrs alltså här ifrån mot och på scenen.
video
Olika typer av bakgrunder och inställningar till scenens LED-vägg sköts från denna dator.

I hamntid i Stockholm så är det ofta mycket och intensivt arbete som AV-tekniker. Artister som varit ombord ska packa ihop och ta sig av båten och samtidigt kommer nya artister på och ska packa upp sin utrustning. Ljud och ljus ska ställas in och även scenplacering ska planeras. Sladdar ska kopplas och mikrofoner ska testas.

scenen
Scenen i Etagé under hamntid. Ett band ska av och ett nytt kommer snart på.

Det mest utmanande med att jobba på båt som AV-tekniker är tidspressen, det är som sagt ett mycket hårt förberedande arbete under hamntid då allt ska hinna testas och göras klart inför avgång.

Om man fått t.ex. bristfällig information och artisten har med sig fel saker  så att man snabbt måste hämta t.ex en sladd och snabbt koppla in den och få det att fungera kan också vara en stressig situation och utmaning i arbetet, då det ofta sitter folk och väntar på att allt ska funka vid ex. en föreläsning.

patch
En Patch (korskoppling). Via denna går all ljud, ljus och video. Finns flera av dessa ombord b.la bakom scenen finns två stycken. Så det är några kablar att hålla reda på!

Det som är roligast med jobbet är själva slutresultatet, när artisten uppträder live, och ljud och ljus är bra, och precis som man planerat det under soundchecken. Det är själva belöningen. Och såklart att artisten är nöjd och gästerna gillar det. En stor fördel med att jobba som AV-tekniker är att man har möjlighet att styra och kontrollera sitt arbete själv.

Det värsta som kan hända är om något oförutsägbart skulle hända. Ex. att en säkring går, att mixerbordet hänger sig etc. Nu händer det inte så ofta, men OM det händer så gäller det att agera snabbt och veta vad man ska göra, eftersom allt är live och nattklubben är full med människor som antingen dansar eller lyssnar till en föreläsning.

baset
AV-båset på däck 9 i nattklubben.

Även dagtid händer det en hel del grejer i nattklubben, det är inte bara dansband och diverse artister som uppträder. Det kan också vara musikfrågesport som leds av kryssningsvärd/värdinna, föreläsningar och dansskola med Tony Irving. Då har man som AV-tekniker ansvar över den teknik och utrustning som behövs på scenen och golvet. Allt från headset till videoutrustning och ljus.

Hoppas att ni fått en liten aning om hur det är att arbeta som AV-tekniker här ombord på Cinderella.

/Elenor

(Kommentera gärna om det är någon speciell avdelning ni skulle vilja se mer av eller veta hur det är att jobba på.)

1 thought on “Jobba på båt med ljud och ljus…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s