Övning Ger Färdighet

Säkerheten här ombord är enormt viktig. Om något händer ska vi i personalen vara väl förberedda och veta våra uppgifter ifall något inträffar.

Var och en av oss i personalen har ett säkerhetsnummer. På vår anslagstavla kan man se vilka uppgifter man har kopplat till sitt säkerhetsnummer och vilken samlingsplats som gäller i en nödsituation.

Anslagstavlan
Anslagstavlan

För att förbereda oss på en nödsituation har vi i personalen olika övningar som är obligatoriska att gå på. Vi har:
Livräddningsövningar
Brandövningar
Evakueringsövningar
Övningarna är bade teoretiska och praktiska.

Teoretisk övning i auditoriet
Teoretisk övning i auditoriet

Vi måste komma upp i ett visst antal övningstillfällen i varje kategori/år.

Man kan också öva på egen hand genom att läsa ”Träningsmanualen” som ligger nere i mässen.

Träningsmanualen i mässen
Träningsmanualen i mässen

Ibland kan man tycka att vi bara upprepar allt. Särskilt när man som jag jobbat här i 10 år. Samtidigt kommer det ju ny personal hit till oss hela tiden och dom ska ju också lära sig våra säkerhetsrutiner från grunden.

Man vet ju heller ALDRIG hur man skulle reagera om något verkligen skulle inträffa. Då är det ju oerhört viktigt att ens säkerhetsuppgifter sitter i ryggmärgen.

Ett antal gånger per år har vi även storövning. Då övar hela besättningen samtidigt. Vi får då ett scenario som kan vara t ex att det brinner någonstans, att det kommit in ett hot eller att vi måste överge fartyget ect. Då ska vi i personalen agera exakt som vi har lärt oss under våra övningar. Och som vi skulle agera om det händer på riktigt. När övningen är klar utvärderas övningen och vi går igenom om det var något som inte gick som det skulle göra.

Taxfreechefen Jonas förklarar scenariot och delar ut nycklarna till hytterna
Taxfreechefen Jonas förklarar scenariot och delar ut nycklarna till hytterna

Idag hade vi just en STORÖVNING i hamnuppehållet. Scenariot var att vi var på väg hem till Stockholm och det hade skett en brand någonstans ombord.

Storövningarna 2016
Storövningarna 2016

Jag och de andra i min grupp skulle samlas vid taxfreeen där det delades
ut kartor och nycklar för att vi sedan skulle utrymma hela däck 7. Taxfreen, hytter, puben och cafèet. Sedan ställer vi också ut trappvakter så att ALLA går uppåt och INGEN går nedåt. När branden hittats och alla utrymmen kollats så skulle alla evakueras. Då samlas alla vid räddningsstationerna (livbåtarna) på däck 11. Där flytvästar delas ut innan vi sätter passagerarna i båtarna.

Danne delar ut västar och kartor
Danne delar ut västar och kartor
Fast Resque Boat
Fast Resque Boat

Övningen idag gick jättebra och allt flöt på som det skulle. Sådana här gånger märks det verkligen vilket team vi är. Hela personalen ombord. Att vi alla alltid gör vårat yttersta oavsett om vi har övning eller om vi ska se till att våra gäster som kommer ombord får den bästa servicen och nöjeskryssningen med oss på Östersjön.

När övningen var avslutad hade vi en kortare paus då vi åt middag och fick ny energi. För att sedan lätta ankare och åka genom Stockholms vackra skärgård mot Mariehamn och tillbaka……

På återseende…….

/Sandra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s